⏱︎ BLACK FRIDAY ELŐAKCIÓ! A legjobb ajánlatok már elrajtoltak! Megnézem
X

ÉTKEZÉS
Tartósítószerek és adalékanyagok táblázata (e-számok)

Jelenleg több mint háromszáz adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban, melyeket egy E-betűt követő három- vagy négyszámjegyű számmal jelölnek. Ezek a jelölések az EU összes tagállamában egységesek, de Európán kívül is alkalmazzák.

Fontos ismernünk azokat az adalékanyagokat, amiket nap mint nap elfogyasztunk az élelmiszerekkel és étrendkiegészítőkkel és azzal is tisztában kell lennünk, hogy melyek azok, amelyek allergiás reakciót, vagy más mellékhatást, esetleg súlyos betegséget válthatnak ki.

Az élelmiszer adalékanyagok 6 nagyobb kategóriába sorolhatók:

E 100-tól 199-ig: színanyagok

E-200-tól 299-ig: tartósítószerek

E 300-tól 399-ig: antioxidánsok és savanyúságot szabályozók

E 400-tól 499-ig: zselésítő, sűrítő, nedvesítő, emulgeáló szerek

E 500-tól 949-ig: egyéb adalékanyagok

E 950-től 1518-ig: édesítőszerek

A zöld színnel jelöltek fogyasztása biztonságos, a sárgák bizonyos esetben mellékhatásokkal járhatnak, a piros színnel jelöltek kerülendők.

 (a teljes táblázat pdf-ben letölthető ide kattintva)

SZÍNEZÉKEK
E100 Kurkumin Növényi eredetű sárga színezék, a kurkuma fűszernövény természetes festékanyaga
E101 Riboflavin / B2-vitamin Növényi eredetű sárga színezék, sok élelmiszer természetes alkotója
E102 Tartrazin* Szintetikus sárga színezék, allergén mivolta miatt gyerekeknek kifejezetten nem ajánlott. Elsősorban gyümölcsételek, pudingok, sütemények, élelmiszerporok, levesek, szószok, jégkrémek, édességek, rágógumik, ételzselék színezésére használják. Lehetséges mellékhatásai a hiperaktivitás, asztma, migrén, torz látás, csalánkiütés, illetve potenciálisan rákkeltő.
E104 Kinolinsárga* Szintetikus sárga színezék, allergén. Jégkrémek, cukorkák és füstölt halak színezőanyagaként fordul elő. Lehetséges mellékhatásai a hiperaktivitás, asztma, ekcéma, torz látás, inszomnia, máj- és veserák.
E107 Sárga 2G Szintetikus sárga színezék, több országban betiltották. Arra érzékenyekben és asztmásokban allergiát, hasmenést válthat ki
E110 Narancssárga S* Szintetikus narancssárga színezék, mely leginkább instant levesporokban, felvágottakban, húsételekben fordul elő. Allergén, ill. mellékhatásként előfordulhat még bőrizzadás, hasmenés, hányás, vagy egyéb emésztőrendszeri bántalmak.
E120 Kármin Bíbortetűből előállított vörös színezék, gyerekeknek kifejezetten nem ajánlott! Elsősorban gyümölcsitalokban, jégkrémekben, joghurtokban, édességekben használják. Allergén (asztma, ekcéma), okozhat hiperaktivitást és álmatlanságot, rákkeltő.
E122 Azorubin / Karmazsin* Szintetikus piros vagy barna színezék, több országban betiltották. Megtalálható zsemlemorzsában, joghurtokban, lekvárokban, ételzselékben, tortákban. Allergiát, hiperaktivitást okozhat.
E123 Amaranth Szintetikus sötétvörös vagy lila színezék, potenciálisan rákkeltő hatása miatt több országban betiltották, beleértve Európát.
E124 Ponszó 4R / Neukokcin* Kőszénkátrányból szintetizált vörös színezék, feltételezett rákkeltő hatása miatt több országban betiltották. Előfordulhat édességekben, joghurtokban, üdítőitalokban, ketchupban. Okozhat hiperaktivitást, allergiát, álmatlanságot, illetve genotoxikus hatású.
E127 Eritrozin Meggyszínű színezék, szén alapú fluorin. Allergén, okozhat hiperaktivitást, álmatlanságot, pajzsmirigyproblémákat, illetve rákkeltő hatású.
E128 Vörös 2G Szintetikus piros színezék, az EU-ban 2007-ben betiltották.
E129 Allura vörös AC Kőszénkátrányból szintetizált piros színezék, több országban betiltották. Asztmásoknál bőrviszketést, enyhe rosszullétet válthat ki, illetve potenciálisan rákkeltő.
E131 Patentkék V Szintetikus sötétkék színezék, több országban betiltották. Gyerekek számára kifejezetten nem ajánlott! Allergiás reakciót válthat ki, melynek tünetei lehetnek bőrviszketés, rosszullét, alacsony vérnyomás, és ritkán anafilaxiás sokk.
E132 Indigókármin Régebben indigócserjéből, ma szintetikusan előállított mélykék színezék, mely használatos élelmiszer-adalékanyagként, ruha- és papírfestékként, valamint egyéb festékként. Mellékhatásként jelentkezhet hiperaktivitás, hányinger, magas vérnyomás, légzési problémák, illetve potenciálisan rákkeltő hatású.
E133 Brillantkék FCF* Kőszénkátrányból szintetizált pirosas-kék színezék. Megtalálható jégkrémekben, fagylaltokban, konzerv borsóban, tejtermékekben, édességekben és italokban. Okozhat allergiát, hiperaktivitást, álmatlanságot, illetve rákkeltő hatású.
E140 Klorofill és klorofillin Növényi eredetű zöld színezék, mely a levelek zöld színét adja.
E141 Klorofill(in)-rézkomplex Klorofill(in) (E140) származékai, magas réztartalma miatt vitatott zöld színezék. Bőrirritációt, asztmát, légzési nehézségeket okozhat.
E142 Zöld S Kőszénkátrányból szintetizált zöld színezék, több országban betiltották. Többek között szószok, desszertek, édességek, jégkrémek és konzerv borsók színezéséhez használják. Okozhat hiperaktivitást, álmatlanságot, allergiát, illetve rákkeltő lehet.
E150 a – Karamell Természetes vagy mesterséges úton nyert barna színezék, általában keményítőből, vagy kukoricaszirupból állítják elő. Általában szénsavas üdítőitalokban alkalmazzák. Nátrium-glutamátot (E621) tartalmazhat, így igencsak vitatott.
b – Szulfitos
c – Ammóniás
d – Ammónium-szulfitos
E151 Fekete PN / Brillantfekete Szintetikus fekete színezőanyag. Általában desszertek, édességek, jégkrémek, lekvárok, üdítőitalok, halpástétomok és mustár színezésére használják. Allergiás reakciókat okozhat, valamint hisztamin-felszabadító hatása miatt az asztmás tüneteket erősítheti, illetve lehetséges rákkeltő.
E153 Növényi szén Növényi hamuból nyert fekete színezék, egyes források szerint ártalmatlan.
E154 Barna FK Szintetikus barna színezék. Több országban betiltották, beleértve Európát.
E155 Csokoládébarna HT Kőszénkátrányból szintetizált barna színezék, több országban betiltották. Csokoládétortákban, tejtermékekben, joghurtokban, gyümölcsételekben a kakaó vagy a karamell helyettesítésére használják, de megtalálható halételekben, sajtokban és más ételekben is. Veseproblémákat, asztmásoknál allergiás tüneteket okozhat, illetve rákkeltő hatású.
E160a Karotin Természetes vagy mesterséges úton nyert narancsszínű színezék. Természetes formája ártalmatlan.
E160b Annatto / Bixin Természetes úton az orleánfa magjából nyerik, ártalmatlan. Mesterséges úton is előállítható piros színezék.
E160c Paprikakivonat Növényi eredetű piros színezék, csípős paprikából nyerik.
E160d Likopin Növényi eredetű paradicsomból nyert piros színezék, azonban előfordulhat genetikailag módosított eredet.
E160e Béta-apo-8’-karotenal Karotinból szintetikus úton előállított sötétvörös színezék.
E160f Béta-apo-8’-karotinsav-etilésztere Szintetikus úton előállított színezék és antioxidáns.
E161 Xantofill Növényi eredetű sárga színezék.
E161a Flavoxantin A xantofillok csoportjába tartozó sárgás színezék.
E161b Lutein Leveles zöldségekben is megtalálható sárgás színezék. Más színanyagok jelenlétében erősen instabil.
E161c Kriptoxantin Természetes karotinoid melyről kevés információ áll rendelkezésre.
E161g Kantaxantin Gombákból nyert, állati eredetű vagy mesterségesen előállított sárga színezék. Májtoxikus hatású.
E162 Céklavörös / Betanin Céklából nyert kékes-piros színezék, antioxidáns.
E163 Antocián Gyümölcsökből és zöldségekből nyert pirosas, lilás, kékes színezék, antioxidáns.
E170 Kalcium-karbonát Mészkőből nyert természetes fehér színezék.
E171 Titán-dioxid Természetben előforduló titánfehér színezék, ellentmondásos.
E172 Vasoxidok és hidroxidok Vasoxidáció során nyert sárga, vörös, barna, fekete színezék.
E173 Alumínium Por alakban használt ezüstszürke színezék. Étvágytalanságot, hányingert, gyomorfekélyt, veseproblémákat és idegi károsodást okozhat, valamint összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával.
E174 Ezüst Ásványi eredetű ezüstszürke színezék, nehezen ürül ki a szervezetből.
E175 Arany Ásványi eredetű aranyszínű színezék, befolyásolhatja a vér összetételét.
E180 Rubin pigment Szintetikus piros színezék, több országban betiltották. Asztmát, bőrirritációt, hiperaktivitást, álmatlanságot okozhat. Rákkeltő.
TARTÓSÍTÓSZEREK
E200 Szorbinsav Először a madárberkenyéből izolált mesterségesen előállított tartósítószer. A szorbinsav és sói mikroba-pusztító hatásuk által meggátolják az élelmiszerbe került penész vagy más gombafajták elszaporodását. Kutatások kimutatták, hogy ez az adalékanyag megzavarja az emberi szervezet enzimrendszereinek működését, amely számos egészségügyi probléma kiváltó oka lehet, többek között allergiás reakciók (asztma, csalánkiütés, orrnyálkahártya-gyulladás) és emésztési gondok.
E201 Nátrium-szorbát Szorbinsav (E200) nátrium-, kálium- és kalciumsói. A penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására széles körben használt tartósítószerek. Elsősorban borokban, sajtokban, joghurtokban, tartósított tejben, üdítőitalokban, gyümölcskészítményekben található meg, illetve sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele. Mellékhatásokért ld. E200.
E202 Kálium-szorbát
E203 Kalcium-szorbát
E210 Benzoesav Benzolból szintetizált tartósítószer, melyet a savas élelmiszerek, mint például gyümölcslevek (citromsav), üdítőitalok (foszforsav), savanyúságok (ecetsav) és szószok tartósítására használnak. Rendkívül káros adalékanyag, lehetséges mellékhatásai allergiás reakciók (asztma, csalánkiütés), álmatlanság, hiperaktivitás, viselkedészavarok, fejlődési problémák, neurológiai rendellenességek. Ezen kívül kapcsolatba hozták a leukémiával, valamint állatkísérleteken nagy dózisban halálosnak bizonyult.
E211 Nátrium-benzoát Benzoesav (E210) nátrium-, kálium- és kalciumsói. Nem ölik meg a baktériumokat és a gombákat, csak a szaporodásukat teszik lehetetlenné. Aszkorbinsavval (E300) együtt alkalmazva benzol, egy ismert rákkeltő anyag keletkezhet. Gyerekeknek kifejezetten nem ajánlott! Mellékhatásokért ld. E210.
E212 Kálium-benzoát
E213 Kalcium-benzoát
E214 Etil-para-hidroxi-benzoát Benzoesavból (E210) szintetizált tartósítószer, a kozmetikai iparban hírhedtté vált parabének egyike. Mellékhatásai allergia (asztma, csalánkiütés), hiperaktivitás, álmatlanság, görcsök.
E215 Nátrium-etil-p-hidroxi-benzoát Etil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214.
E216 Propil-p-hidroxi-benzoát Benzoesav propil-észtere, ld. E214.
E217 Nátrium-propil-p-hidroxi-benzoát Propil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214.
E218> Metil-(p-hidroxi-benzoát) Benzoesav metil-észtere, ld. E214.
E219 Nátrium-metil-p-hidroxi-benzoát Metil-para-hidroxi-benzoát nátriumsója, ld. E214.
E220 Kén-dioxid Szúrós szagú, mérgező gáz, belélegezve a nyálkahártyát izgatja, a vörösvérsejteket roncsolja. A mikroorganizmusokat is elpusztítja, ezért a konzerviparban tartósításra használják. Lehetséges mellékhatásai: allergiás reakciók, emésztési problémák, a DNS károsodása, fejfájás. Ezen kívül akadályozza a B-vitamin és a kalcium felszívódását a szervezetben.
E221 Nátrium-szulfit Kénessavból szintetizált tartósítószerek, melyeket a húsok, gyümölcsök, szószok tartósításra használnak. Asztmásoknál a tünetek erősödését, fejfájást, nyálkahártya-irritációt okozhat, valamint a B1 és az E-vitamin hatékonyságát csökkenti. Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott!
E222 Nátrium-biszulfit
E223 Nátrium-metabiszulfit Kémiai vegyületek, melyek savas környezetben kénessavvá alakulnak, ezért tartósítószerként alkalmazzák őket. Erős gombaölő hatásuk miatt elsősorban a sörgyártás valamint borok készítésénél használják, illetve savas környezetben tartósított gyümölcsöknél. Oxidáló hatásuk miatt csökkentik a vitaminok koncentrációját. Allergiás reakciókat, főként bőrirritációt válthatnak ki. Gyermekeknek kifejezetten nem ajánlott!
E224 Kálium-metabiszulfit
E225 Kálium-szulfit
E226 Kalcium-szulfit
E227 Kalcium-hidrogénszulfit
E228 Kálium-hidrogénszulfit
E230 Bifenil / Difenil Kőszénkátrányból szintetizált rovarölőszerek. Megakadályozzák a penészgombák növekedését, ezért az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák őket, elsősorban citrusfélék felületének kezelésére. Mérgezőek, így a kezelt gyümölcsök héját semmiképp ne fogyasszuk! A tiabendazolt permetszerként is alkalmazzák. Lehetséges mellékhatások: allergia, rosszullét, szemirritáció, vese- és májbántalmak. Rákkeltő lehet.
E231 Ortofenil-fenol
E232 Nátrium-ortofenil-fenol
E233 Tiabendazol
E234 Nizin Természetes peptidantibiotikum, melyet fermentációval, a tejben is előforduló Lactococcus lactis baktérium segítségével állítanak elő. Leginkább sajtokban alkalmazzák. Az ellentmondásos beszámolók miatt itt sárga.
E235 Natamicin Természetes antimikrobiális szerves vegyület, melyet az élelmiszeriparban tartósítószerként, a gyógyszerészetben gombaölő szerként használnak. Elsősorban sajtfélek felületi kezelésére alkalmazzák a penészesedés meggátlására. Nagyobb mennyiségben fogyasztva émelygést, hányást és hasmenést okozhat.
E236 Hangyasav Erős szerves sav, a természetben is előfordul a hangyák, méhek, darazsak mérgében. Az élelmiszeriparban tartósítószerként használják. Állatkísérletek bizonyították, hogy mutagén, és közvetlen, nagy mennyiségű érintkezés máj- és vesekárosodást okozhat, vagy allergia alakulhat ki.
E237 Nátrium-formiát Hangyasav (E236) nátrium- és kalciumsói. Előfordulhatnak különböző gyümölcskészítményekben, zöldségekben valamint egyes alkoholmentes italokban. Mellékhatásokért ld. E236.
E238 Kalcium-formiát
E239 Hexametilén-tetremin Formaldehid és ammónia reakciójából keletkező szerves vegyület. Az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák, mert meggátolja a gombák elszaporodását. Előfordulhat kaviárban, egyes sajtokban, és halkonzervekben, halételekben. Allergiás reakciókat válthat ki, emésztési zavarokat okozhat.
E242 Dimetil-dikarbonát Elsősorban üdítőitalok tartósítására, valamint különféle eszközök fertőtlenítésére használják. Vízzel érintkezve néhány óra alatt lebomlik széndioxidra és metanolra; ez utóbbi nagyobb mennyiségben mérgező! Fogyasztása kerülendő!
E249 Kálium-nitrit Salétromossav kálium- és nátriumsói. Az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazzák őket, mert a hús- és halételekben meggátolják egy ételmérgezést okozó baktérium elszaporodását, illetve élénkebbé, tartósabbá teszik a hús színét. Magas koncentrációban reakcióba lép a hemoglobinnal, zavart okozva ezzel a vér oxigénszállításában. Kísérletek igazolni látszanak a nitritekkel kezelt húsok fogyasztásának és egyes ráktípusok gyakoriságának kapcsolatát. Gyerekeknek kifejezetten kerülendő!
E250 Nátrium-nitrit
E251 Nátrium-nitrát Többek között műtrágyákban, robbanószerekben használt kémiai vegyületek. Élelmiszerekben tartósítóként alkalmazzák őket, elsősorban sajtokban, húsételekben, pizzákban. Leveles zöldségekben természetes úton is előfordul. A gyomorban nitritté alakulhatnak, melyből nitrózaminok képződhetnek. Ezeknek rákkeltő hatást tulajdonítanak.
E252 Kálium-nitrát / Salétrom
E255 Szilícium-oxid Porételekben használt csomósodásgátló, nanorészecskéket tartalmazhat.
E260 Ecetsav / Etánsav Savanyúságot szabályozó étkezési sav, általában ártalmatlannak vélik, azonban hígítatlan állapotban erős, maró szerves sav.
E261 Kálium-acetát Savanyúságot szabályozó tartósítószerek, az ecetsav (E260) sói általában ártalmatlannak vélik, azonban veseproblémákkal küzdők, állapotosok és csecsemők kerüljék fogyasztását!
E262 Nátrium-acetát
E263 Kalcium-acetát Savanyúságot szabályozó tartósítószer, melyet elsősorban a pékárukban használnak. Természetes úton szinte minden erjesztés útján készült élelmiszerben megtalálható.
E264 Ammónium-acetát Ecetsav és ammónia reakciójából keletkező fehér só, rosszullétet és hányingert okozhat
E270 Tejsav Természetes úton a tejtermékekben és a savanyú káposztában fordul elő. Egyéb élelmiszerekben antioxidánsként, savanyúságot szabályozó anyagként, vagy tartósítószerként alkalmazzák. Mivel a csecsemők még nem képesek a tejsavat megfelelően bontani, számukra kerülendő.
E280 Propionsav A propionsav meggátolja egyes penészgombák és baktériumok szaporodását. Sói tartósítószerként előfordulhatnak sajtokban, pékárukban, pizzákban és hústermékekben. Nagy mennyiségben gyomorbántalmakat, fejfájást okozhat.
E281 Nátrium-propionát
E282 Kalcium-propionát
E283 Kálium-propionát
E284 Bórsav Élelmiszeripari felhasználásuk nincs minden országban engedélyezve. A kaviár tartósítására használják. Nagy mennyiségben szervi elváltozásokat, menstruációs zavarokat, hajhullást okozhatnak.
E285 Nátrium-tetraborát / Bórax
E290 Szén-dioxid Leginkább hajtógázként használják szénsavas italokban. Általában ártalmatlannak vélik, azonban okozhat szédülést, hirtelen vérnyomás emelkedést.
E296 Almasav Savanyúságot szabályozó étkezési sav, mely természetes formában megtalálható az éretlen, savanyú gyümölcsökben, azonban gyerekeknek nagyobb mennyiségben nem ajánlott.
E297 Fumársav Savanyúságot szabályozó anyag, mely szabadon egyes gombákban és zuzmókban fordul elő.
ANTIOXIDÁNSOK ÉS SAVANYÚSÁG SZABÁLYOZÓK
E300 Aszkorbinsav / C-vitamin Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen antioxidáns.
E301 Nátrium-aszkorbát Az aszkorbátok használata tartósítószerként egyszerűbb, mint az enyhén savas aszkorbinsav (E300) alkalmazása, azonban a szervezetben igen csekély mértékben szívódnak fel, így vitaminbevitelre alkalmatlanok.
E302 Kalcium-aszkorbát
E303 Kálium-aszkorbát
E304 (1) Aszkorbil-palmitát Aszkorbinsav zsírsav észterei, egyes színezékek oxidációját akadályozzák.
(2) Aszkorbil-sztearát
E306 Tokoferol / E-vitamin Szabadgyök-kötő hatású antioxidáns.
E307 Alfa-tokoferol A természetes E-vitamin (E306) több különböző tokoferolt tartalmazhat, melyeket elsősorban tartósítószerként, vagy vitaminkészítményekben használnak.
E308 Gamma-tokoferol
E309 Delta-tokoferol
E310 Propil-gallát Szintetikus antioxidánsok, melyeket a zsírok avasodásának gátlására alkalmaznak, valamint ropogtatnivalókban, zacskós levesekben, rágógumikban. Az élelmiszerekben felhasználható mennyiségét szigorúan korlátozzák, gyerekeknek és állapotosoknak nem ellenjavallott. Allergiát, álmatlanságot, hiperaktivitást, meddőséget és emésztési zavarokat okozhatnak.
E311 Oktil-gallát
E312 Dodecil-gallát
E315 Eritroaszkorbinsav Szintetikus antioxidánsok és stabilizátorok, melyeket elsősorban húskészítményekben alkalmaznak, mivel hatásukra a hús színe tovább marad élénk, rózsaszínes. Nincs ismert mellékhatásuk, azonban nem sok információ áll róluk rendelkezésre.
E316 Nátrium-eritroaszkorbát
E320 Butil-hidroxi-anizol (BHA) Rákkeltő hatású szintetikus antioxidáns, gyerekeknek és állapotosoknak kifejezetten ellenjavallott.
E321 Butil-hidroxi-toluol (BHT) Rákkeltő hatású antioxidáns, több országban betiltották.
E322 Lecitin Növényi vagy állati eredetű tartósítószer, emulgeálószer, stabilizátor.
E325 Nátrium-laktát Savanyúságot szabályozó természetes vagy mesterséges úton előállított antioxidánsok, a tejsav (E270) sói, fogyasztásuk gyerekeknek és állapotosoknak nem ajánlott.
E326 Kálium-laktát
E327 Kalcium-laktát
E330 Citromsav Savanyúságot szabályozó étkezési sav, általában ártalmatlannak vélik.
E331 Nátrium-citrát Citromsav nátriumsója, tartósítószer és ízfokozó.
E332 Kálium-citrát Citromsav káliumsója, savanyúságot szabályozó anyag.
E333 Kalcium-citrát Citromsav kalciumsója, savanyúságot szabályozó anyag.
E334 Borkősav Savanyúságot szabályozó antioxidáns hatású étkezési sav.
E335 Nátrium-tartarát Növényi eredetű savanyúságot szabályozó antioxidáns, emulgeálószer, ipari mennyiségben a szőlő héjából állítják elő. A szervezetben egyáltalán nem szívódik fel, hanem a vizelettel távozik.
E336 Kálium-tartarát
E337 Nátrium-kálium-tartarát
E338 Foszforsav Savanyúságot szabályozó antioxidáns, mely a szervezetből kalciumot von el.
E339 Nátrium-foszfát Élelmiszerek esetében csomósodást gátló anyagként, savanyúságot szabályozó anyagként, valamint stabilizátorként alkalmazzák, sok élelmiszerben megtalálhatóak, erős kalcium-megkötő képességük miatt a szervezetből kalciumot vonnak el.
E340 Kálium-foszfát
E341 Kalcium-foszfát
E342 Ammónium-foszfát
E343 Magnézium-foszfát
E350 Nátrium-malát Az almasav (E296) sói, savanyúságot szabályozó anyagok. Kisgyermekek számára szánt élelmiszerekben tilos felhasználni, mert bennük még nem fejlődött ki a lebontásukhoz szükséges enzim.
E351 Kálium-malát
E352 Kalcium-malát
E353 Metaborkősav Főként a bortermelésben használt savanyúságot szabályozó anyag.
E354 Kalcium-tartarát Savanyúságot szabályozó anyag, emulgeálószer, fémek megkötésére.
E356 Nátrium-adipát Szintetikus, savanyúságot szabályozó anyagok, mely só helyett használhatóak. A szervezetben lebomlanak, vagy a vizelettel távoznak.
E357 Kálium-adipát
E363 Borostyánkősav Ízfokozó, savanyúságot szabályozó anyag, egyes források szerint ártalmatlan. Nagy mennyiségben emésztési problémákat okozhat.
E370 1,4-Heptonolakton Mesterséges aroma, melyet több országban betiltottak. Kevés adat áll róla rendelkezésre.
E375 Nikotinsav / B3-vitamin Nikotin oxidációjával előállított értágító hatású vegyület.
E380 Triammónium-citrát Szintetikus, savanyúságot szabályozó emulgeálószer. Előfordulhat cukrászipari termékekben és egyes sajtkrémekben. Nagy dózisban emésztési zavarokat, máj- és veseproblémákat okozhat.
E385 Kalcium-dinátrium-etiléndiamin-tetraacetát (Ca-Na-EDTA) Szintetikus stabilizátor, jó fémmegkötő. Élelmiszeripari használata rendkívül elterjedt, többek között üdítőitalokban, fémdobozban levő konzerveknél. Orálisan reprodukciós és fejlődési rendellenességeket okozhat, illetve a nehézfémeken túl megkötheti a hasznos nyomelemeket is. Gyerekek számára kifejezetten nem ajánlott, egyes országokban be is tiltották.
SÜRÍTŐANYAGOK, STABILIZÁLÓK ÉS EMULGEÁLÓSZEREK
E400 Alginsav Barnamoszatból nyert sűrítő, zselésítő, stabilizátor, emulgeálószer.
E401 Nátrium-alginát A növényi eredetű alginsav (E400) sói, élelmiszeripari felhasználásuk szempontjából sűrítők, zselésítők, stabilizátorok, emulgeálószerek. A gyógyszeriparban, valamint a textilgyártás során is alkalmazzák őket.
E402 Kálium-alginát
E403 Ammónium-alginát
E404 Kalcium-alginát
E405 Propándiol-alginát A növényi eredetű alginsav (E400) származéka, de propilén-glikolt (1520) is tartalmaz, ami nagyobb mennyiségben májproblémákat okozhat. Ezen kívül egyes kutatások szerint csökkenti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását a szervezetben. Az ellentmondásos kutatási eredmények ellenére széles körben elterjedt a gyerekeknek szánt élelmiszerekben.
E406 Agaragar Tengeri vörösmoszatokból nyert sűrítő, zselésítő. Ártalmatlannak tartják, de nagy mennyiségben allergén, illetve gátolja az ásványi anyagok felszívódását.
E407 Karragén Tengeri hínárból előállított sűrítő, zselésítő. Sokáig ártalmatlannak tartották, de 1969-ben tanulmányok bizonyították káros mellékhatásait: gyulladáskeltő hatásából kifolyólag több emésztőszervi megbetegedés kiváltó oka lehet, például a fekélyes vastagbélgyulladásé vagy a vastagbélráké, illetve a cukorbetegséggel is összefüggésbe hozták. Gyakran használják ún. egészséges termékekben, például növényi tejekben, mint sűrítőanyagot!
E407a Feldolgzott euchemamoszat
E410 Szentjánoskenyér-liszt Szentjánoskenyérfa magjából előállított térfogatnövelő, emulgeálószer. Nagy dózisban puffadást okozhat.
E412 Guargumi Guarbab magjából előállított stabilizátor, emulgeálószer. Allergiás reakciókat, hasi görcsöket, puffadást, illetve az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E413 Tragantmézga Csődfüvek gyökeréből kivont sűrítőanyag, stabilizátor, emulgeálószer. Nagy dózisban puffadást okozhat.
E414 Gumiarábikum /Arabmézga Egyes akáciafajok gumiszerű váladéka, melyet az élelmiszeriparban szirupok, gumi- és pillecukrok állagának elnyeréséért használnak. Allergiás reakciókat, valamint az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E415 Xantángumi Egy baktériumfaj cukor erjesztése során állítja elő, azonban gyakran kukoricakeményítőből állítják elő, így nem kizárt a genetikailag módosított eredet. Asztmarohamot, bőrirritációt okozhat.
E416 Karaya-gumi Növényi eredetű sűrítőanyag, stabilizátor, emulgeálószer. Számos élelmiszerben megtalálható, nagy mennyiségben történő fogyasztás esetén puffadás léphet fel.
E417 Taramag liszt Növényi eredetű sűrítőanyag, stabilizátor Enyhén allergén lehet.
E418 Gellán-gumi Egy baktériumfaj cukor erjesztése során állítja elő, kevés adat van róla. Nagy dózisban puffadást okozhat.
E420 Szorbitol / Szorbitszirup Gyümölcsökben is megtalálható cukoralkohol, melyet az élelmiszeripar édesítőszerként, nedvességnövelő anyagként használ. Elsősorban köhögés elleni szirupokban, diétás élelmiszerekben, cukormentes rágógumikban alkalmazzák. Nagy mennyiségben puffadást okozhat. Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim.
E421 Mannit Szintetikusan előállított édesítőszer, csomósodásgátló. Nagy mennyiség elfogyasztása esetén puffadás, hasmenés léphet fel.
E422 Glicerin Állati zsírokban és növényi olajokban egyaránt jelenlevő cukoralkohol, melyet az élelmiszeriparban a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmaznak. Állapotosoknak és gyereknek adalékanyagként nem ajánlott.
E425 Konjak Növényi eredetű emulgeálószer, melyet főként mártások és pudingok sűrítéséhez használnak, mivel a vízzel rendkívül viszkózus gélt alkot. Puffadást, hasmenést, a vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E430 Polioxietilén(8)-sztearát Szintetikusan előállított adalékanyagok, melyeket az élelmiszeriparban főként emulgeálószerként, sűrítőanyagként, stabilizátorként használnak, többek között szószokban (E430), pudingokban (E431), jégkrémekben és üdítőitalokban (E432), és tortákban (E434, E435, E436). Lehetséges mellékhatásaik közé tartoznak az emésztési problémák, hólyagkő és vesekő képződése, tumorok kialakulása, illetve gátolják a vas felszívódását. Veszélyes, rákkeltő adalékanyagok, fogyasztásuk mindenáron kerülendő!
E431 Polioxietilén(40)-sztearát
E432 Polioxietilén(20)-szorbitán-laurát
E433 Polioxietilén(20)-szorbitán-oleát
E434 Polioxietilén(20)-szorbitán-palmitát
E435 Polioxietilén(20)-szorbitán-sztearát
E436 Polioxietilén(20)-szorbitán-trisztearát
E440a Pektin Növényi eredetű zselésítő, emulgeálószer, mely húsos gyümölcsök, például alma sejtfalából állítható elő. A legtöbb estben lekvárok, dzsemek zselésítésére használják.
E440b Amidált pektin A pektin (440a) származéka.
E441 Zselatin Állati eredetű sűrítő, zselésítő, emulgeálószer, melyet leginkább a szarvasmarha vagy sertés csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítanak elő. Az iparilag előállított zselatinnak nem sok köze van a házilag készítetthez, mivel az összetevők koncentrációja erősen függ a zselatin elkészítésének módjától és a felhasznált alapanyagoktól, így adalékanyagként lehetőleg mellőzzük fogyasztását!
E442 Ammónium-foszfatid Kakaóalapú élelmiszerekben használt szintetikus emulgeálószer.
E443 Brómozott növényi olaj (BVO) Szénsavas üdítőkben használt emulgeálószer és stabilizátor, mely nagy valószínűség szerint rákkeltő.
E444 Szacharóz-acetát-izobutiráz Szintetikus stabilizátor és emulgeálószer, opálosító anyag alkoholos és üdítőitalokban.
E445 Glicerin-észterek természetes gyantából Gyantából nyert szintetikus stabilizátor. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.
E450 Difoszfátok / Pirofoszfátok Szintetikus emulgeáló- és térfogatnövelő szerek, stabilizátorok, illetve savanyúságot szabályozó anyagok; a foszforsav nátriummal, káliummal, illetve kalciummal alkotott sói, melyek nagy dózisban hiperaktivitást, az ásványi anyagok rossz felszívódását, illetve emésztési problémákat okozhatnak. (Megj.: a dinátrium-difoszfát a sütőpor egyik komponense!)
E451 Trifoszfátok
E452 Polifoszfátok
E459 Béta-ciklodextrin Stabilizátor és hordozóanyag, mely szerkezetének köszönhetően megvédi a hőérzékeny aromákat, színanyagokat és enzimeket az elillanástól, melyek így a sütést és a hosszú időn át tartó tárolást is el tudják viselni. Leginkább tablettákban, drazsékban, italporokban és snack-ekben használják; nagy dózisban az ásványi anyagok és vitaminok rossz felszívódását okozhatja.
E460 Mikrokristályos, ill. porított cellulóz A cellulóz hordozóanyag, emulgeálószer és sűrítőanyag, mely a gyapot előállításának mellékterméke. Felhasználása sokrétű, a papír- és textilgyártáson kívül vízoldható ragasztókban, lakkokban is alkalmazzák. Az élelmiszeriparban főként sűrítőanyagként használják, leginkább pékárukban és vegetáriánus fasírtokban található meg. Az emberi emésztőrendszer nem tudja feldolgozni, így a szervezetből változatlanul kiürül, viszont nagy mennyiségben fogyasztva puffadást, hasmenést okozhat, illetve egyes kutatások szerint potenciálisan rákkeltő.
E461 Metil-cellulóz
E463 Hidroxi-propil-cellulóz
E464 Hidroxi-propil-metil-cellulóz
E465 Etil-metil-cellulóz
E466 Nátrium-karboxi-metil-cellulóz
E468 Keresztkötésű nátrium-karboxi-metil-cellulóz
E469 Enzimmel hidrolizált karboxi-metil-cellulóz
E470a Zsírsavak nátrium-, kálium- és kalcium sói Általában növényi eredetű zsírsavak (olajsav, palmitinsav, sztearinsav, mirisztinsav) sói, de az állati eredet sem zárható ki.Emulgeálószerként, stabilizátorként, és csomósodást gátló anyagként számos élelmiszerben megtalálhatóak, többek között fűszersó keverékekben, italporokban, stb.
E470b Zsírsavak magnézium sói
E471 Zsírsavak mono- és digliceridjei Általában növényi eredetű zsírsavakból álló, szintetikus úton előállított keverékek, de az állati eredet sem zárható ki, valamint előfordulhat genetikailag módosított eredet. Emulgeálószerként és stabilizátorként számos élelmiszerben megtalálhatóak, például hús-, tejszín– és csokoládékészítményekben. Ezenkívül tésztafélékben, kenyerekben, pékárukban állagjavítóként, lekvárokban, dzsemekben, gyümölcszselékben habmentesítő hatásuk miatt használják.A szervezetben visszabomlanak természetes összetevőikké, amik ártalmatlanok, ezért ezeknek az adalékanyagoknak általában veszélytelen a megítélése, azonban egyes állatkísérletek szerint növekedési visszamaradást okozhatnak, gátolják az esszenciális zsírsavak felszívódását, a máj és a vesék megnagyobbodásához vezethetnek, illetve hatással vannak a herék és a méh működésére, valamint potenciálisan mutagén hatásúak.
E472a Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav-észterei
E472c Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav-észterei
E472d Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkősav-észterei
E472e Zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei
E472f Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav-észterei
E473 Zsírsavak szacharóz észterei Emulgeálószerek, melyekkel a liszt- és csokoládémasszák állagát javítják, így leginkább süteményekben, kekszekben, leveles tésztafélékben, édességekben, fagylaltokban találhatóak meg. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges.Mivel az emésztőrendszerben alkotóikra bomlanak, melyek ártalmatlan anyagok, ezért általában veszélytelen a megítélésük, ám nyomokban propilén-glikolt (E1520) (350 mg/kg) és metanolt (10 mg/kg) tartalmazhatnak, ezért fogyasztásuk kerülendő.
E474 Szacharóz gliceridjei
E475 Zsírsavak poliglicerin észterei Emulgeálószer és stabilizátor, melyet főleg mártásokban, salátaöntetekben, mázakban és kozmetikai termékekben (E475), illetve csökkentett zsírtartalmú és csokoládétermékekben (E476) használnak. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges, valamit allergiás reakciót válthatnak ki.
E476 Poliricinolsav poligliceridje
E477 Zsírsavak propán-1,2-diol észterei Emulgeálószerként és térfogatnövelőként elsősorban tortákban és sütemények díszítésére szolgáló habokban alkalmazzák. Szintetikus úton állítják elő, kőolajszármazékokat (!) tartalmaz, és emésztési problémákat okozhat.
E479b Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva Emulgeálószerként és stabilizátorként főként sütőolajokban található meg. Genetikailag módosított alapanyagok alkalmazása lehetséges. Laboratóriumi kísérletek szerint nagy mennyiségben fogyasztva a májat és a nyirokmirigyeket károsíthatja, valamint rákkeltő hatása is lehet. Kerülendő!
E481 Nátrium-sztearoil-2-laktilát Emulgeálószer és stabilizátor, mely a búzalisztben lévő gluténnel kölcsönhatásba lépve javítja a lisztek sütőtulajdonságait, így főként pékárukban, tésztákban, chipsekben, valamint krémekben és krémlikőrökben fordul elő. A szervezetben visszabomlik ártalmatlan sztearinsavvá és tejsavvá.
E482 Kalcium-sztearoil-2-laktilát
E483 Sztearil-tartarát
E491 Szorbitán-monosztearát Zsírsavak és cukoralkoholok kombinációjából származó vegyületek, melyeket az élelmiszeriparban emulgeálószerként és stabilizátorként használnak, de gyógyszeripari és kozmetikai alkalmazásuk is gyakori. Leginkább pékárukban, lisztes készítményekben és sütőélesztőkben, valamint tejszínpótlókban és tejes italporokban fordulnak elő. Túlzott fogyasztásuk könnyen előfordulhat (akár 150g péksütemény vagy 300g édesség elfogyasztásával), mely esetben hasmenést, hólyagkövet és szervi elváltozásokat okozhatnak.

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.