A Yamamoto Iso-Fuji japán hangzása ellenére egy olasz fehérjepor, ami tejsavó izolátumból készült, bromelain hozzáadásával, szukralózzal édesítve. 86%-os proteintartalma, könnyű és gyors emészthetősége tökéletes edzés utáni fehérjévé teszi.
Mivel az izolátumok, mint a most kipróbált termék is, csak elenyésző mennyiségű szénhidrátot és zsírt tartalmaznak, diétához, szálkásításhoz is idálisak, férfiak és nők számára egyaránt. Az eszpresszó kávés Iso-Fuji Protein a dobozt kibontva remek kávéházi illatot áraszt. A könnyed szerkezetű por meglepetésünkre világos krémszínű, ez az a pillanat amikor még egyszer meg kell nézni, hogy a címkén tényleg eszpresszót írnak-e. Eszpresszó, és pont.
A gyártó ajánlása szerint egy adag 30g, amit a dobozon lévő felirat szerint 250 ml vízben feloldva kell fogyasztani. Ez teljesen szokásos higítási arány, ha az etalonnak számító
Dymatize ISO 100 izolátumot tekintjük irányadónak, ott ízcsoportonként eltérő és átlagban valamivel sűrűbb turmixot ajánlanak, 150-215 ml között.
A teszteléshez
VORTEX elektromos shakerben kevertük a turmixokat és pontosan az ajánlás szerinti mennyiségű vizet használtunk. A por a shakerbe szórva légies, nem porzik és egyáltalán nem homok állagú, mint a legolcsóbb fehérjeporok. Meglepetésünkre a vízzel érintkezve sem válik kávészínűvé, viszont nagyon rövid mixelés után feloldódik. A kiöntésnél kevés hab látható, nem tapadt össze és nem tapadt a shaker falára sem. A turmix állaga homogén, de ránézésre túl van higítva.
A kóstolás egyértelmű csalódás volt. Csak nyomokban hasonlít eszpresszóra, a kellemetlen mellékízek és furcsa utóíz váltakozása agyonüti az élményt, a kóstolók közül volt, aki meg sem tudta inni az adagját. Egyikünk egyenesen úgy fogalmazott, hogy ilyen lehet a pultra kiömlött kávé mosogatószivaccsal feltörölve és kicsavarva.
Hogy mentsük ami menthető, megpróbálunk sűrűbb turmixot is keverni. A magyar nyelvű utasítás a dobozon lévő eredetitől eltérően 80(!)-250 ml közötti vizet ajánl egy adaghoz. Aki rendszeresen fogyaszt fehérjeturmixot, az tudja, hogy ez egy lehetetlenül széles tartomány. Ha valami 2,5 decivel optimális, akkor 0,8 deci vízzel garantáltan ihatatlan és ez fordítva is igaz. De mivel a 250 ml-es változat kritikán aluli, úgy vagyunk vele, hogy egy próbát megér, jöhet a második keverés.
A sűrűség most jónak néz ki, ilyennek kell lennie az idális turmixnak. Az illatával eddig sem volt baj, most hogy töményebb, az illat is kicsit kerekebb lett. Az első korty máris a felfedezés örömével ajándékozott meg: a kávé igazából másodhegedűs az aromák között, a legerősebb íz a zeller, de nem is a zellerszár, hanem a zellergumó földes, fás jegyei uralják ezt a shake-et. Ha egy
növényi eredetű fehérjéről lenne szó, még meg is tudnánk bocsátani, hogy zöldség ízek érezhetők benne, de ebben az esetben ez olyan hiba, amit egy feltörekvő európai márka nem engedhetne meg magának.
A további kísérletezéshez tejjel, vagy növényi tejjel már nem volt kedvünk. Mivel a tejsavó izolátum lényege a nulla közeli zsír és szénhidrát, plusz a gyors felszívódás, az egész az értelmét veszíti, ha tejjel fogyasztják. A mandulatejes és hasonló megoldásokat pedig a vegán fehérjékhez tartogatjuk.
Összegzés:
Nem tudjuk, hogy van-e olyan olasz régió, ahol ilyen beteges ízvilágú eszpresszót isznak, de ha igen, akkor sem fogják a világ többi pontján a szívükbe zárni a Yamamoto Iso-Fuji eszpresszó kávés fehérjét. Bár kiváló minőségű alapanyagból készült, és így biztos, hogy a célnak tökéletesen megfelel, de az ízesítéssel nagyon mellényúltak. Nem szerettük, és másnak sem ajánljuk, hogy ezzel próbálkozzon, inkább a termék
öt másik íze közül érdemes válogatni.
Előnyök:
- magas proteintartalom (86%)
- alacsony szénhidrát és zsír
- aszpartám mentes
- remek oldódás
Hátrányok:
- hibás higítási arány a dobozon
- csalódást keltő ízvilág