TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK2017. 12. 14.
5 percben a fehérjékről - II. rész - A tejsavófehérje koncentrátum

A táplálékkiegészítő piacon egyre nehezebb eligazodni az egyre bővülő termékpaletta miatt, a mindenféle mátrixok és különleges termékek között olykor elveszik az ember a megfelelő ismeretek nélkül. Célunk, hogy kicsit közelebbről bemutassunk nektek különböző táplálékkiegészítőket. Előző cikkünkben a kazeint vettük górcső alá, következzen most a méltán népszerű tejsavó fehérje koncentrátum.

Van néhány dolog, amit jó tudni a fehérjék „aranystandardjáról”: a tehéntej nagyjából 20%-át alkotja a savófehérje, a másik nagyjából 80% a kazein, melyről már írtunk. A savó a sajtgyártás mellékterméke. A készítési folyamat során a bevizsgált tejet pasztörizálják, a sajtgyártás szempontjából hasznos részét elszeparálják. A megmaradt folyadékból különleges szűrők segítségével elválasztják a savófehérjét. A koncentrált folyadék innen további tisztítás és koncentrálás céljából egy ioncserélő berendezésbe kerül. Ezen eljárás megőrzi savófehérjét. Ezután következik a szárítási folyamat, mellyel megkapjuk a kész tejsavófehérjét. Az ízesítési folyamat ezután történik.

A szűrési folyamat során kapjuk meg a koncentrátumot, amely alacsony zsírtartalommal, természetes laktóz és szénhidrát tartalommal rendelkezik. Ezen készítmény biológiai értéke magas, 104. Ami gyakorlatilag 100% hasznosulást jelent, a 104 – es szám pedig úgy jön ki, hogy a hasznosulás mellett figyelembe vesszük annak gyorsaságát is. Láthatjuk tehát, hogy tökéletesen hasznosul, aminosav profilja pedig rendkívül előnyös sportolók és átlagemberek számára is.

A tejsavófehérje koncentrátum gazdag izomépítés és megőrzés szempontjából fontos aminosavakban. Kiemelkedő glutamin és BCAA tartalommal rendelkezik. Átlagosan 26%-os BCAA tartalomról beszélhetünk, ezen eszenciális aminosavakat a vázizmok azonnal felveszik, más aminosavak először a májban metabolizálódnak. A BCAA-k, más néven elágazó láncú aminosavak kiemelkedően fontosak sportolók számára, növelik az állóképességet, megőrzik és regenerálják az izomzatot. Magas glutamin tartalma segít elkerülni a fáradtságot és a túledzettséget. Arginin és lizin tartalma szintén természetesen magas, ezen aminosavak felelősek a növekedési hormon stimulálásáért. Valamint meg kell említenünk a savófehérjék laktoferrin tartalmát. Ezen aminosav vasmegkötő tulajdonsággal rendelkezik, a transzferrinek vegyületcsaládjába tartozik, amelyek azért felelősek, hogy a vas a vörösvérsejtekhez kötődjön. Sportolók szempontjából igen fontos a vér vasszinjte, mivel az oxigént a vastartalmú hemoglobin molekulák szállítják az izmokhoz. A laktoferrin fontos szerepet játszik a sejtek védekező rendszerében is, immunerősítő hatású.

Felszívódását tekintve a tejsavófehérje koncentrátum 2-3 órán keresztül képes biztosítani a tápanyagot a szervet számára. Időzítés szempontjából kifejezetten ajánlott reggeli időpontban, hiszen az éjszakai tápanyaghiányos állapotból adódó katabolizmust pillanatok alatt visszaállítja a számunkra megfelelő anabolizmussá. Edzés utánra is kitűnő, gyorsan elkezd felszívódni, növeli a szervezet nitrogén-oxid szintjét ezáltal megfelelő környezetet teremt az izmok számára a regenerációhoz, növekedéshez. A fent leírt tulajdonságait figyelembe véve a nap folyamán bármikor fogyasztható, akár egy étkezés helyettesítésére vagy annak fehérje tartalmának növelésére.

Önállóan, de tömegnövelők és designer fehérjék alkotóelemeként is találkozunk a tejesavó koncentrátummal. Ajánljuk mindenkinek kortól és nemtől függetlenül, aki növelni szeretné a fehérjebevitelét és persze nem laktózérzékeny.

A sorozat további részei:

5 percben a fehérjékről - I. rész - A kazein

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.