ÉLETMÓD2023. 01. 16.
Matcha tea - ezeket tudnod kell mielőtt elkezded fogyasztani!

A matcha tea élettani hatásait tekintve különleges zöldtea fajta, ezért érdemes tisztában lenni az összetevőivel, jótékony hatásaival és esetleges mellékhatásaival is. De nem felejtünk el kitérni a klasszikus és modern felhasználási módokra sem!

A matcha tea fogyasztása Ázsiában hosszú múltra tekint vissza. Maga a matcha szó két japán szóból tevődik össze – mat – jelentése: dörzsölni és  – cha – amiről gondolom sokan tudjátok már, hogy teát jelent. Őshazája Kína, de igazán ismertté a 12. századi Japánban vált, amikor egy zen buddhista szerzetes, Eisai elkezdett foglalkozni a zöldtea termesztésével és elkészítésével, sőt könyvet is írt a teafogyasztás jótékony hatásairól.

Valójában amit ma matcha teának hívunk, az később alakult ki Uji (ejtsd: udzsi) város környékén. Itt a termelők árnyékolót készítettek a teacserjék fölé, ami megszűrte a napsugarakat. Az egyedi ízű és eltérő kémiai összetételű tealevelek híressé tették Uji-t, nem csak az élvezeti értéke miatt, hanem a neki tulajdonított gyógyhatások miatt is. A leginkább említésreméltó, hogy a daganatos betegségben szenvedők tradicionálisan ezt fogyasztják és sok esetben dokumentáltak drasztikus állapotjavulást. De amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy az egész világon Japánban élnek meg a legtöbben különösen magas életkort.

A matcha tea összetétele

A matcha kiváló fehérje-, A-vitamin és vas forrás, pozitív élettani hatásait tekintve egy nagyon értékes tea. 100 g matcha tea por 50g proteint, 5000IU A-vitamint és 18 mg vasat tartalmaz.

Flavonoidokban és C-vitaminban is gazdag, .Úgynevezett „umami” ízét a magas koffein- és teanin tartalom, valamint az alacsony katechin tartalom adja, tehát az ízanyagok magas koncentrációja. Más zöldteákhoz képest egyáltalán nem kesernyés.

A matcha tea előnyei

A koffein élénkíti a testet, a teanin viszont nyugtató hatással bír.  Az L-teanin egy nem esszenciális aminosav, amely hatással lehet bizonyos anyagokra az agyban, például a dopaminra vagy a szerotoninra. A matcha javíthatja a reakcióidőt, a figyelmet és az emlékezőképességet. Ezen kívül a zöld teával összehasonlítva a matcha teában magasabb a koffein tartalom. 

Az antioxidánsokban bővelkedő matcha tea hatékonyan veszi fel a harcot szabadgyökökkel, amelyek károsíthatják a sejteket és krónikus betegségeket okozhatnak.  Az antioxidáns hatású vegyületek jelenléte a matcha tea hagyományos termesztési módszerének köszönhető.

A matcha tea legismertebb hatóanyaga az EGCG. Ennek a katechinnek a hatását több tanulmány is vizsgálta állatokon és embereken egyaránt, mivel rákellenes hatást tulajdonítottak neki. Bizonyos kutatások alátámasztják, hogy az EGCG meggátolhatja a rákos sejtek terjedését a testben. 

Bár nincs elég kutatási eredmény arról, hogy a matcha tea fogyasztása a szívbetegségek gyógyításában mennyire hatásos, azonban léteznek olyan tanulmányok, amelyek szerint a nagy mennyiségű zöld tea fogyasztása összefüggésben áll a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatával. A zöld tea ugyanis csökkenti a trigliceridek és az LDL-koleszterin szintjét, s emellett az LDL-koleszterin oxidációját, ami védelmet nyújthat a szívbetegségekkel szemben.

Azok számára, akik a matcha teát nem élvezeti értéke miatt fogyasztanák, már matcha tea étrendkiegészítő kapszula formájában is kapható ez az értékes tealevél őrlemény.

A matcha tea elkészítése hagyományos módon

A japán teakészítési hagyományok szerint a matcha tea három féle módon fogyasztható: 

  1. 1 teáskanál teaporhoz 60 ml forró vizet adunk
  2. fél teáskanál teaporhoz 100 ml forró vizet adunk
  3. 2 teáskanál teaporhoz 30 ml forró vizet adunk

A matcha porból persze bármilyen teát készíthetünk, de továbbgondolva sok egyéb felhasználási mód is kínálkozik:

A matcha tea mellékhatásai

A klasszikus zöldteákat a forró vízben áztatás után nem fogyasztjuk el, viszont a matcha tea maga a tealevél porrá őrölve, így teljes egészében bekerül a szervezetbe. Erre való tekintettel könnyen túladagolható. Az általános javaslat szerint napi 3 teáskanálnál nem ajánlott többet fogyasztani, már csak a magas koffeintartalom miatt sem. Gyermekek, terhes és szoptató nők számára egyáltalán nem ajánlott a matcha tea fogyasztása.

Normál adagolás esetén is felmerülhetnek mellékhatások az arra fogékony egyéneknél. Ezek a teljesség igénye nélkül:

Gyomorégés: ha valaha is tapasztalt gyomorégést a reggeli kávé elfogyasztása után, akkor ismeri a tanninok hatását. A tanninokat a borfogyasztók jól ismerik, de a kávé és a tea is gazdag ezekben a vegyületekben. A matcha teában a domináns tannin az epigallocatechin-gallát (EGCG). Amellett, hogy antioxidáns, ez biztosítja a zöld tea fanyar, száraz ízét. Azonban üres gyomorba érve súlyosbíthatják az amúgy is savas környezetet, ami gyomorégés és az azt kísérő hányinger formájában jelentkezhet.

Vérszegénység: a zöld teában és a matcha porban lévő katekinek megköthetik a vasat, és megakadályozhatják a felszívódást. A hosszú ideig tartó túl sok tea fogyasztása vashiányos vérszegénységhez vezethet. A vas létfontosságú alkotóeleme vörösvérsejtjeinknek, amelyek oxigént szállítanak a szervezetben. Ha a vasszint alacsony, az ember fáradtságot, általános gyengeséget tapasztalhat. A kutatási eredmények eltérőek a toleranciaszinttel kapcsolatban, de a javasolt mennyiség kétszerese fölötti tartós fogyasztás veszélyes lehet.

Hasmenés: mint más zöld tea típusok esetében, a matcha teánál is ki szokták emelni, hogy gátolja a zsír felszívódását. Ami hasznos a testsúlyszabályozásban, a vércukorszint szabályozásában és úgy általában a szív-és érrendszer egészségére való tekintettel. De az emésztőrendszer nincs hozzáaszokva a magas zsírtartalomhoz, a fel nem szívódott zsír áthaladva az emésztőrendszeren, zsíros állagú székletet okoz, ami hasmenéssel fog távozni. Aki ezt tapasztalja, de továbbra is szeretne is rendszeresen matcha teát fogyasztani, annak a szakértők hozzáadott élelmi rost fogyasztását  (pl. zabkorpa, útifű maghéj) javasolják.

Alvásproblémák: a matcha tea majdnem annyi koffeint tartalmaz, mint egy erős kávé. Az arra hajlamos egyéneknél már kora délutáni elfogyasztása is megzavarhatja az elalvás és az alvási ciklusokat. Esti fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. Hosszú távon a koffein okozta alvási problémák akkumulálódnak és komoly hatással lehetnek az általános egészségi állapotra.

Nehézfém mérgezés: a tea termesztési területeken a talaj ólmot, arzént és fluoridot tartalmaz, melyek egy része a tealevélbe is bekerül. A forrázással készült és leszűrt zöldteák esetében csak minimális az ebből fakadó kockázat, de a matcha tea a teljes tealevelet porrá őrölve tartalmazza, ezért a mérgezés veszélye is nagyobb. Aki rendszeresen fogyaszt matcha teát, az győződjön meg róla, hogy az általa fogyasztott termék nem tartalmaz nehézfémeket vagy más toxinokat!

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.