TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK2018. 05. 28.
5 percben a fehérjékről - III. rész: A rizsfehérje

Napjainkban egyre népszerűbbé váló vegán illetve vegetáriánus életmód miatt a növényi eredetű fehérjék - ezen belül is nagy arányban a riszfehérje - iránti kereslet megnövekedett ezért egyre bővül ezen táplálékkiegészítők választéka is. Ideje közelebbről megismerni a rizsből készült fehérjeporokat!

Nem újkeletű dologról beszélünk, évekkel ezelött már megjelent a piacon, azonban akkortájt sajnos az ízesítés minősége miatt nem lett túl népszerű. Szerencsére mára az ízélmény jóval magasabb színvonalon köszön vissza, azonban ne számítsunk a tejsavó szintű desszert ízekre.

Alapvetően ezen fehérjetípus azoknak ajánlott akik valamilyen fizikai vagy elvi okokból nem fogyaszthatnak tej alapú fehérjét és valamilyen oknál fogva a marha fehérje sem megoldás számukra.

A gyártási folyamat során barnarizst használnak fel, melynek fehérjetartalmát szűrési folyamat során nyerik ki, míg rosttartalmát általában enzimatikusan bontják. Érdemes megjegyezni, hogy az állati fehérjékkel ellentétben a gyártási folyamat jóval környezetbarátabb, ez is szempont lehet a környezettudatos vevők számára.

Biológiai értéke 70-85 között mozog az adott terméktől függően. A biológiai értékről tettünk már utalást előző cikkeinkben, ezen szám mutatja meg a fehérje hasznosulását a szervezetben, az aranystandard 100-as érték pedig a tojáshoz van viszonyítva. Aminosav profilja teljesnek mondható azonban triptofán, hisztidin és lizin tartalma alacsony, emiatt sok esetben kiegészítik valamilyen más növényi fehérjeforrással is, pl borsó, articsóka, mely egy kiegyensúlyozott aminosav profillal rendelkező készítményt eredményez. Érdemes megemlítenünk, hogy szelén, mangán, magnézium, vas valamint B1, B3, B6 vitamin tartalma magas.

Ajánlott termékek:

A rizsfehérje a könnyen emészthető, gyors felszívódású fehérjék közé sorolható, így a kritikus időpontokban, mint reggel vagy edzés után jó választás, de a nap bármely más szakában is fogyasztható helyettesítve egy étkezést. Zabpehellyel összekeverve egy teljes értékü étkelt kapunk mely gyorsan és kényelmesen fogyasztható, ellátva a szervezetet aminosavakkal és hosszú felszívódású szénhidráttal.

Legnagyobb előnye azonban, hogy általában allergénmentes, így kiváló választás lehet glutén és tejfehérje érzékenyek számára, valamint olyanoknak akik valamilyen okból nem fogyasztanak tej- vagy tejsavóból készült fehérjeporokat. 

FD

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.