⏱︎ BLACK FRIDAY ELŐAKCIÓ! A legjobb ajánlatok már elrajtoltak! Megnézem
X

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK2018. 06. 12.
5 percben a fehérjékről - IV.rész: A marhafehérje

Alig 10 éve kezdte meg térhódítását a táplálékkiegészítők piacán az azóta méltán népszerűvé vált marhafehérje. Nézzük mit érdemes tudnunk róla!

Először is lássuk, hogyan készül. Nem, sajnos nem bélszínből, de ez valójában biológiai értékéből semmit nem vesz el, mert a marhahús BV-je 80, míg a marhafehérje BV-je 80-90 közé esik. A nem pontos érték a gyártónkénti eltérésből adódik.
A marhahúst először hidrolizálják, majd szűrési folyamatok segítségével eltávolítják a felesleges koleszterint, szénhidrátot és zsírt, végül az így kapott fehérjét ízesítik és növelik aminosav tartalmát. Az aminosav tartalom növelése azért fontos mert bár tartalmazza az összes fontos aminosavat amire az izomépítéshez szükségünk lehet, azonban például arginin és BCAA tartalma nem olyan erős így ezeket általában utólag egészítik ki, hogy növeléjék a fehérje minőségét.
Fontos megemlíteni a marhahús természetes kreatin tartalmát, melynek köszönhetően a marhahúsfehérje alapból tartalmaz kreatint is. A kreatin fontosságát pedig ismerjük a teljesítményfokozásban.
A fehérjekészítmények kollagén tartalma is természetéből adódóan magas. A kollagénről tudnunk kell, hogy igazán jó hatással van a kötőszövetekre, izületekre, hajra, körömre. A marhafehérje vitaminokban és ásványianyagokban is gazdag, kiemelkedő B6, B12 vitamin, vas, kálium, magnézium valamint cink tartalma.
A marhafehérje kifejezetten jó választás tejérzékenyek számára. Alapvetően jó választás lehet olyanoknak, akik száraz izomtömeget szeretnének építeni, de nem szeretnének magas szénhidráttartalmú tömegnövelőt szedni, mert könnyen szednek fel súlyfelesleget.
Ha változatosságra vágysz, unod már a tejsavót és más alternatívák után kutatsz akkor is kitűnő választás hiszen a legfinomabb ízekben érheted el koncentrátum, izolátum vagy hidrolizátum formában. Tökéletes lehet a nap bármely szakában, akár egy étkezés helyettesítéseként, ha valamilyen összetett szénhidrát forrással - pl. zabpehellyel - kevered.
FD

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.