Ha megbízható információt keresel a kollagénről, ebben a cikkben az alapoktól kezdve minden fontos tudnivalót megosztunk veled.
Napjainkra a kollagénnel lépten-nyomon találkozunk, szóba kerül ha szépségápolásról, ha egészségmegőrzésről, vagy akár sportról beszélünk. Tele vannak a polcok kollagénes termékekkel, miközben sokan nem is értik, hogy mire ez a nagy felhajtás. Mi a kollagén, mire jó és mire nem jó? Ezekre a kérdésekre is kimerítő választ fogunk adni, lényegretörően és közérthetően.
Mi is a kollagén?
Az emberi szervezetben leggyakrabban előforuló fehérjéről van szó, melyet jellemzően két aminosav, a glicin és a prolin, emellett arginin és hidroxiprolin alkotnak. A bőr, izmok, csontok, inak mellett például az érfalak is főként kollagénből állnak. Ettől lesz rugalmas de mégis erős az emberi kötőszövet. Összesen 16 különböző típusát ismerjük, ebből az I-es a legelterjedtebb (bőr, csont, inak), a II-es típusú főleg a porcokban található, a III-as típusú pedig az érfalak fő alkotóeleme.
A kollagénrostok változó vastagságú, jellegzetesen hullámos rostok. A kollagénláncok hármasával felcsavarodva tripla-hélix struktúrát alkotnak, a lánc minden harmadik aminosava glicin, ez kölcsönzi a kollagénnek a különleges hajlékonyságát. Húzással szemben rendkívül ellenállók, egy négyzetmilliméter átmérőjű rost húzási és szakítási szilárdsága a 6 kg-ot is eléri.
A szervezetünk által előállított kollagén a kor előrehaladtával csökken, de más tényezők is komolyan befolyásolják. Az alkohol, a dohányzás, a helytelen étrend és az magas UV sugárzás egyaránt káros hatással vannak a kollagéntermelésre.
Mire jó a kollagén?
A kollagént étrendkiegészítőként sok mindenre ajánlják, de szorítkozzunk csak azokra az előnyökre, melyeket klinikai kísérletek is alátámasztanak:
1. Javítja a bőr egészségét
A kutatások azt mutatják, hogy a kollagén csökkenti a bőröregedés látható jeleit, valamint a cellulitiszt és javítja a bőr rugalmasságát.
2. Csökkenti a hajhullást, fokozza a haj regenerálódását
Egy 2015-ös tanulmány szerint egyértelmű összefüggés van az extracelluláris mátrix és a hajhagyma regeneráció között. Így a kollagén kiegészítők fogyasztása hatásos lehet a haj egészségének helyreállításában.
3. Védi az ízületeket
Az ízületek természetes módon kezdenek hanyatlani az évek múlásával, de az intenzív fizikai munka vagy a versenysport is felelős lehet a fokozott elhasználódásért. Ezért nem csak idősek, hanem fizikai munkát végző emberek és sportolók is használják, mind megelőzési céllal, mind a porckopás és porckoronggyulladás kezdődő tüneteinek enyhítésére.
4. Felgyorsítja a sérülések gyógyulását
Több tanulmány is vizsgálta a kollagén regenerálódást gyorsító hatását traumás sérülések, vágott sebek, égési sebek, csont- és izomsérülések esetében. A kollagénes sebkötözőktől kezdve a szájon át adott kollagénig minden esetben lerövidült a gyógyulási idő.
5. Segíti az izomépítést
A kollagén fogyasztás fokozza az izomépítést és az edzésteljesítményt egyaránt, ezt két, egymástól független német és japán kutatás is igazolta. Ezt részben a benne található arginin növekedési-hormon fokozó hatásának tulajdonítják.
6. Támogatja az emésztést
A kollagénben található glicin segíti a bifidobaktérimok növekedését. Azt mind tudjuk, hogy a jó baktériumok segítik az ételek emésztését, a tápanyagok felszívódását és felveszik a harcot a káros baktériumokkal, tehát megéri támogatnunk őket. A glicin ugyanakkor különböző emésztőrendszeri gyulladások, vagy endotoxémia esetén is bizonyítottan segít a védekezésben.
7. Segíti a máj méregtelenítő funkcióját
A szervezet méregtelenítési képességét javítja a kollagén étrendkiegészítőként való fogyasztása. A benne található glicin elengedhetetlen a glutation előállításához, mely az egyik legerősebb antioxidáns a szervezetben. A 2-es fázisú méregtelenítő folyamatok, mely során a zsírban oldódó toxinok átalakítása és kiválasztása történik, szintén elképzelhetetlenek glicin hiányában.
8. Jobb alvást biztosít
A lefekés előtti órában fogyasztott kollagén gyorsabb elalvást, mélyebb alvást és mentálisan frissebb ébredést biztosít.
Növelhető a szervezet saját kollagéntermelése?
Néhány étrendbeli módosítással támogathatjuk a kollagén termelését. Első helyen kell említeni a bőrrel együtt fogyasztott csirkehúst, sertéshúst, mert az ebben található glicin a kollagén legfontosabb építőanyaga. A prolin, mely a másik fő összetevő a kollagén előállításához, megtaláható a tojásban, májban, de tejtermékekkel, valamint a gomba és spárga fogyasztással is bevihetők. A kollagén szintézis további fontos szereplője a C-vitamin, melyből szükségletünket sok gyümölccsel és zöldséggel elégíthetjük ki.
És ha plusz kollagénre van szükségem?
Ha az étrend megváltoztatása nem elég, vagy csak nem szimpatikus, ma már sok kollagén étrendkiegészítő közül lehet választani. Kapszula, tabletta, italpor vagy sürítmény formájában kaphatók, változatos ízesítéssel vagy ízesítés nélkül.
A minőségi kollagén étrendkiegészítő gyártása nem egyszerű folyamat, a marha, sertés, szárnyas vagy hal részek feldolgozása komoly szakértelmet és berendezéseket igényel. Ezért nem meglepő, hogy a táplálékkiegészítő márkák nem készítenek maguk kollagént, hanem erre specializálódott gyártóktól készen vásárolják azt.
A legnagyobb nevű gyártók szabadalmaztatott formulái garanciát jelentenek a minőségre és tisztaságra, ha ezen nevek valamelyikét látjuk egy termék összetevőinél feltüntetve, akkor nem csalódhatunk: BioCell kollagén, Peptan kollagén, Solugel kollagén, Wellnex kollagén, Fortigel kollagén. Tehát ebben az esetben nem számít, hogy melyik táplálékkiegészítő márka a kedvenc, csak azt kell nézni, hogy mi van benne. Inkább kerüljük azokat a termékeket, amin nincs feltüntetve, hogy milyen kollagénből készült, mert nem ritka hazánkban sem, hogy másodosztályú alapanyagból álló, de szép csomagolású kollagén termékekért indokolatlanul kérnek prémium árat.
Foglaljuk össze!
A kollagén az emberi szervezetben legtöbbet előforduló fehérje, melynek termelése a kor előrehaladtával csökken. A kollagén felelős a fiatalos és rugalmas bőrért, a szép hajért, körmökért, az egészséges inakért és porcokért, de szerepe van a sérülések, sebek gyógyulásában és az emésztőrendszer egészségének fenntartásában is. Bizonyos mértékben befolyásolhatjuk az étrendünkkel, de étrendkiegészítőkkel is pótolhatók a kollagén szintézishez szükséges építőelemek. Az étrendkiegészítő választásnál részesítsük előnyben a minőségi, szabadalmaztatott kollagén formulák valamelyikét.