⏱︎ BLACK FRIDAY ELŐAKCIÓ! A legjobb ajánlatok már elrajtoltak! Megnézem
X

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK2023. 01. 16.
Szukralóz az étrendkiegészítőkben - veszélyes lehet?

Milyen édesítőszer valójában a szukralóz? Hány kalóriát tartalmaz? Jelent-e bármilyen kockázatot a szukralózzal édesített termékek fogyasztása? Ha érdekel a szukralóz hatása, napi maximális adagja és mellékhatásai, akkor ebből a cikkből ezeket is megtudhatod!

Egyre több élelmiszer, így az étrendkiegészítők (fehérjeporok, aminosav porok, stb.) is mind gyakrabban tartalmazzák a szukralóz nevű mesterséges édesítőszert. Pedig nem is annyira új dolog a szukralóz, érdemes röviden megismerni a történetét.  Az angol Tate&Lyle cég és a Queen Elizabeth College közös projektjeként találták fel 1976-ban, majd a Johnson & Johnson egy leányvállalatával együttműködve került piacra SPLENDA Sucralose néven. 

A szukralóz egy mesterséges édesítőszer, tehát nem cukor, kémiai összetételében alapvetően különbözik tőle. Bár nagyon édes, a szervezetünk nem tudja hasznosítani, 85%-a fel sem szívódik, a maradék is felhasználatlanul ürül ki a vizelettel. Ennélfogva kalóriamentesnek számít.

A szukralóz ezen három fő tulajdonsága miatt lett népszerű:

  • körülbelül 600-szor édesebb a kristálycukornál,
  • nincs keserű mellékíze,
  • 0 kcal az energiatartalma.

Mik a szukralóz további előnyei?

Segít csökkenteni a bevitt kalóriamennyiséget. A kalóriamentes édesítőszerekkel készült termékek fogyasztása segíthet az embereknek a testsúly csökkentésében vagy megtartásában. Amennyiben mindenki felváltaná a cukortartalmú ételeket és italokat szukralózos termékekre, az nagyban hozzájárulna a túlsúllyal összefüggésben kialakuló betegségek csökkenéséhez.

Egy felmérésben a válaszadók 51%-a nyilatkozott úgy, hogy szokott alacsony kalóriatartalmú italokat fogyasztani, és a 78%-uk úgy, hogy az alacsony kalóriatartalmú italok segítségére vannak a bevitt kalóriamennyiség kontrollásában.

Egy klinikai kutatásban pedig, amiben különböző étrendi változtatások testsúlyra gyakorolt hatását vizsgálták, úgy találták, hogy azok a túlsúlyos személyek, akiknek a cukros italait mesterséges édesítőszereket tartalmazó italokra cserélték, havonta átlag 0,8 kg-ot fogytak.

A szukralóz fogyasztása nem fogja tehát azonnal lefogyasztani a túlsúlyos embereket, de a cukros termékek lecserélésével máris egy lépéssel közelebb kerülnek az egészséges életmód gyakorlásához, és az ideális testsúlyukhoz. Egészséges étrenddel és rendszeres sporttal kiegészítve gyors tempóban és persze egészségkárosodás nélkül érhetik el a kitűzött céljukat.

Segít az inzulinszint szabályozásában. Az emésztési folyamat végén a cukrok felszívódnak a véráramba, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet. Amikor a vércukorszintünk emelkedik, szervezetünk inzulint bocsát ki. Viszont a mesterséges édesítőszereket az emberi szervezet nem ismeri fel cukorként. Ez azért van, mert valójában nem is azok. Ehelyett olyan vegyi anyagokról van szó, amelyek az ízlelőbimbóinkhoz kötődnek, és felismerik az édességet. Elméletileg szervezetünknek nem szabad inzulint termelnie mesterséges édesítőszerek fogyasztásakor. 

Az édesítőszerek hatását a szervezet inzulinválaszára - különösen hosszabb ideig történő fogyasztásnál - nem vizsgálták alaposan. Egy nemrégiben II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeken végzett tanulmány azonban azt találta, hogy azok, akik mesterséges édesítőszerrel készült termékeket is fogyasztottak, magasabb szintű inzulinrezisztenciát mutattak, mint azok, akik nem fogyasztottak mesterséges édesítőszert. Ez a tanulmány nem feltétlenül jelenti azt, hogy a mesterséges édesítőszerek okolhatók – lehetséges, hogy azok, akik több mesterséges édesítőszert fogyasztottak, több cukrot is fogyasztottak. 

Kismértékű inzulin felszabadulás előfordulhat a szukralóz fogyasztásánál is, ugyanis a mesterséges édesítőszerekkel készült élelmiszerek édes íze, illata, látványa a CPIR nevű reakciót váltja ki a szervezetünkből. Ugyanakkor normál testtömegű, egészséges emberekkel végzett vizsgálatok nem mutatták ki, hogy a szukralóz érdemi hatással lenne a vércukor- vagy az inzulinszintre. 

Mik a szukralóz lehetséges mellékhatásai?

A szukralózt előállítása a klóratomok behelyettesítésével történik, a végeredmény tehát egy olyan molekula ami a természetben nem létezik. Ezért az emberi szervezeten emésztés nélkül halad át, ami nem jelenti azt, hogy nem próbálkozik "megküzdeni" vele a bélrendszer. Kis adag esetén általában semmilyen emésztőrendszeri mellékhatás nem tapasztalható, azonban nagyobb adag, vagy rendszeres fogyasztás esetén puffadás, teltségérzet, vagy hasmenés is jelentkezhet.

A szukralóz hashajtó hatásának másik oka az lehet, hogy tartós fogyasztása megváltoztatja a bélflóra egyensúlyát. Az egészséges bélflóra minimális gáztermelést eredményez az emésztés során. A mesterséges édesítőszer fogyasztása azonban növeli a vastagbélben a nitrogéngáz és a víz mennyiségét.

Egy, a Toxicology and Health Health Journalban 2008-ban közzétett állatkísérlet megállapította, hogy 12 hét alatt a szukralóz csökkentette az egészséges baktériumokat és növelte a baktériumok mennyiségét a székletben. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az egészséges mikroflóra elpusztulása miatt a szukralóz csökkentheti egyes gyógyszerek felszívódását és általában az emésztés hatékonyságát.

Milyen tévhitek terjednek a szukralózzal kapcsolatban?

A szukralóz mérgező, a benne található klór miatt. HAMIS.

Sokakat elriaszt a szukralóz fogyasztásától az a tény, hogy klórt tartalmaz. A szukralóz molekula valóban tartalmaz három klóratomot, azonban ezek nem kerülnek érdemben a véráramba és nem is raktározódnak el a szervezetben, hanem kiürülnek. Valójában a klóratomok jelenléte akadályozza meg a szukralóz energiává történő bomlását a testben, ettől számít kalóriamentesnek. A klórt természetes módon is előfordul élelmiszerekben, például a burgonyában, a lencsében, vagy a borsóban. Ráadásul a vezetékes ivóvíz is tartalmaz klórt.

A szukralóz veszélyes a magzatokra és csecsemőkre. HAMIS.

A kutatások kimutatták, hogy a szukralóznak nincs káros hatása a várandós vagy szoptató anyákra, és a szukralózfogyasztásnak nincs ismert magzatkárosító mellékhatása. Mivel csak kis mennyiségű szukralóz szívódik fel a véráramba, jelenléte az anyatejben nagyon alacsony. Bébiételek édesítéséhez is használják a szukralózt, amennyiben lenne arra bizonyíték, hogy ez veszélyes a csecsemőkre, ezek a termékek sem lehetnének forgalomban. A terhesség, szoptatás és csecsemő táplálás folyamán ajánlott egészséges étrendet tartani, amihez hozzátartozik a cukorfogyasztás csökkentése, és ennek egyik módja a szukralózzal édesített termékek fogyasztása.

A szukralóz fogyasztása rákkeltő. HAMIS.
A szukralózt sok cikkben rákkeltő anyagként említik. Ezzel szemben az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügynöksége (FDA) a szukralózt 1998-ban univerzális édesítőszerként hagyta jóvá. A szukralóz jóváhagyása előtt az FDA 110 db biztonsági vizsgálatot értékelt ki, beleértve a rák kockázatának felmérését is. Mindezen tanulmányok eredményei nem mutatták ki, hogy ezek az édesítőszerek rákot okoznak, vagy bármilyen egyéb kockázatot jelentenek az emberi egészségre.

Mennyi a szukralóz maximális napi bevitele?

Az amerikai élelmiszeripari adalékanyag biztottság (hivatalos nevén JECFA) 1991-ben állapította meg a szukralóz elfogadható napi bevitelének mértékét. Ez a mennyiség 5 mg/ testsúlykilogramm. A szukralóz elfogadható maximális bevitele tehát pontosan 250 mg/nap egy 50 kilogrammos személyre számítva. 

Aki nem ismeri, hogy hogyan állapítják meg az egyes adalékanyagok elfogadható napi bevitelét, annak egy érdekesség: első lépésben a kutatási eredmények összesítésével kialakul a NOAEL-érték (no observed adverse effect level), azaz a káros hatás nélküli legmagasabb szint, majd ezt elosztják 100-al, és ennek az eredménye lesz ez elfogadható napi bevitel.

Összegzés

A táplálékkiegészítőknek, beleértve a szukralózzal készülteket is, helye van az egészséges táplálkozásban. A szukralózt az FDA élelmiszer-adalékanyagként több mint két évtizede hagyta jóvá, és biztonságosságát számos nemzetközi egészségügyi hatóság elismerte. Randomizált, ellenőrzött vizsgálatok következetesen alátámasztják, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hasznosak lehetnek a táplálkozási stratégiákban a fogyás és/vagy a testsúly megőrzése érdekében. A szukralóznak nincs hatása a vércukor- vagy inzulinszintre a randomizált, kontrollos vizsgálatokban, és nincs hatással az étvágyra. Mellékhatásai között a bélflóra egyensúlyára gyakorolt hatása és emésztőrendszeri panaszok említhetők, azonban ezek előfordulása a napi beviteli érték alatti fogyasztás esetén elenyésző. 

A személyes célokhoz és prioritásokhoz igazodó egészséges, aktív életmód létfontosságú. A hozzáadott cukrok fogyasztásának csökkentése és a kalóriák kordában tartása az egyik legfontosabb összetevő az egészség megőrzésében és az életmóddal összefüggő betegségek kockázatának csökkentésében.

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.