Ha még nem kezdted el a diétádat akkor azért, ha pedig már elkezdted, esetleg szeretnéd fenntartani az elért formát, akkor pedig azért lehet hasznos számodra az alábbi négy fehérjedús élelmiszer.
Köztudott, hogy szálkásítás esetén kiemelten fontos a jó minőségű és megfelelő mennyiségű fehérje bevitele, hogy a pozitív nitrogén egyensúlyt megőrizve az alacsony kalória bevitel mellett minnél több izmot tudjunk megtartani. Alapvetően 2g/testsúly kg a javasolt fehérje mennyiség, mely természetesen egyénenként és diéta tipusonként eltérő lehet, de ezt vehetjük sztenderdnek. Most pedig következzen 4 fehérjedús étel, melyek különösen ajánlottak szálkásításhoz és tökéletesen beilleszthetők az étrendedbe.
Tilápia
Trópusi eredetű halfaj mely diétában előnyös, ketogén diéta esetén pedig kifejezetten ajánlott fogyasztani. Húsa igen gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban. Rengeteg egyéb pozitív tulajdonságuk mellett ezen zsírsavak igen fontosak a szív egészsége, a vérnyomás szabályozása, gyulladásos folyamatokra történő immunválaszok elősegítésében. Fontos még megemlítenünk az EPA és DHA melyeket kis mennyiségben állít elő a szervezet így pótlásukra legtökéletesebb megoldás az olajos halak mint pl. a tilápia fogyasztása. Fantasztikus ízélményt nyújthat grillezve salátával ;)
Pulykamell
A csirke mellett ne feledkezzünk meg a pulykamellről sem. A pulykamell zsírtartalma kiemelkedően alacsony, érdekes tulajdonsága egyébként, hogy a pulykahús alapvetően kedvező mennyiségben tartalmaz többszörösen összetett zsírsavakat, melyek hozzájárulnak a szív és érrendszer egészségéhez. Grillezve, párolva, sütve...gyakorlatilag minden állapotban tökéletesen alkalmas egy fehérjedús diétás étkezéshez ;)
Tojás
Fontos megjegyezni, hogy a bilológiai értéket a tojáshoz viszonyítják, értéke 100. Tehát hasznosulás szempontból tökéletes választás, ha fehérjedús és egészséges ételt szeretnénk enni, kiegészíteni vele a diétánkat. Akár egész akár csak a fehérjéje is tökéletes, amennyiben már nagyon alacsony kalóriabevitelen vagyunk. Rengeteg pozitív tulajdonsága mellett gazdag Omega-3 zsírsavakban, kolinban, lecithinben és B12 valamint D-vitaminban. A kolin segít az anyagcsere folyamatokban és ingerületátvivő anyagként is működik. Kiváló választás lehet egy komplett étkezéshez a tojásfehérjét zabpehellyel összekeverve rántottának elkészíteni ;)
Tonhal
A tonhal egy fehérjében és omega-3 zsírsavban gazdag halféle. Nem elhanyagolható D-vitamin, B2 és B12 vitamin tartalma sem, emellett jelentős ásványianyag és nyomelemforrás is. Húsa gazdag jódban, szelénben és flourban. Rengeteg pozitív tulajdonsága mellett számunkra talán a legfontosabb, hogy tökéletesen illik bármilyen magas fehérjetartalmú diétába. Frissen sütve, vagy konzerv formában is fogyasztható, salátával tálalva tökéletes választás egy könnyű étkezéshez.