Használd ma éjfélig a SPRING kuponkódot 30 000 Ft feletti rendelésnél az extra kedvezményért! Részletek és kizárások az Akciók menüpontban találhatók.
X

TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK2022. 10. 30.
Mitől lett kétszer olyan drága a tejsavó protein egy év alatt?

Ha rendszeresen használsz táplálékkiegészítőket, akkor kizárt, hogy észrevétlen maradjon számodra, hogy alig 1 év alatt drámai áremelkedés történt a tejsavó fehérjék (whey protein) kategóriájában.

Igen, egyes táplálékkiegészítők ára akár 100%-al is emelkedett és ez olyasmi, ami tényleg magyarázatra szorulna a gyártók részéről. De ebben az ügyben nem nagyon szeretnek megszólalni, ezért mi most megtörjük a csendet és kivesézzük, hogy milyen tényezők vezettek a tejsavó fehérjék brutális áremelkedéséhez.

Honnan jön a tejsavó fehérje?

A tejsavó fehérje a tehéntejből készül. A sajtkészítés folyamata során visszamaradt savó szűrése és szárítása után kapjuk meg a magas fehérjetartalmú fehérjeport. A múltban a tejsavó egy többé-kevésbé felesleges termék volt, mivel az emberek világszerte rengeteg sajtot ettek, de csak egy szűk kör fogyasztott tejsavó fehérjét, így ez az alapanyag nagyon olcsón beszerezhető volt.

Ahogy a kereslet fokozatosan nőtt a tejsavó fehérje iránt és már nem csak a sportolók, hanem a fogyókúrázók, az egészségesen étkezők is fehérje shake-et kezdtek inni, az alapanyag árak lassan de biztosan növekedni kezdtek.

Jó, de ebből hogyan lesz dupla ár?

Ekkor jött a COVID-19 és a lezárások világszerte, ami egy komoly törést okozott tejipar számára is. A sajt fő vásárlói - az éttermek - bezártak, a sajtfogyasztás világszerte drámai módon visszaesett. A termelők a sajtgyártás csökkentésével reagáltak, így a globálisan elérhető tejsavó mennyisége is ugyanilyen arányban lecsökkent.

Nem utolsósorban a tejhozam is pont ebben az időszakban csökkent a farmokon, tehát a tejtermékek fő alapanyagából is kevesebb állt rendelkezésre. Ezt a problémát súlyosbította, hogy Kína közel egy éven át agresszívan importálta az elérhető tejtermékeket, így mások egymásra licitálva tudtak csak tejipari alapanyagokhoz jutni.

A korlátozások feloldásával pedig hirtelen olyan erős kereslet támadt a sajtok iránt, amihez a tejgyártók sokkal lassabb ütemben, vagy egyáltalán nem tudtak alkalmazkodni.

Milyen plusz költségek merülnek fel a gyártóknál?

Egy másik jelentős tétel, amiből a termék ára összeáll, az alapanyag és a késztermék szállítási költségei. Amint a pandémia alatti korlátozásokat feloldották, berobbant a nemzetközi kereskedelem, hirtelen mindenki árut akart szállíttatani, ez pedig a tengeri és a közúti szállítási díjak brutális emelkedését, konténerhiányt, rakodási kapacitáshiányt, zsúfolt kikötőket eredményzett. És késéseket. A szállítási idő növekedése pedig újabb kellemetlen költség minden gyártó számára.

És a Magyarországon készülő fehérjeporok? 

Szögezzük le, a Magyarországon kevert és csomagolt tejsavófehérje porok kivétel nélkül import alapanyagokból készülnek. Maga a tejsavófehérje tehát külföldről jön, bár azt a márkák a legtöbbször nem árulják el, hogy melyik országból származik a termékeikhez használt fehérje.

De az átláthatóság és minőség egy másik lapra tartozik. Akárhonnan is származik az alapanyag, azért euróban vagy dollárban kell fizetni. A forint lejtmenete a magyar márkák számára pedig legalább 15%-al növelte a beszerzési költségeket.

Ha ez nem lenne elég, a tejsavófehérjét az aromákkal és egyéb hozzávalókkal össze kell keverni és dobozba, zacskóba tölteni. Ezeket a gépsorokat üzemeltetni a vállalatok villany- és gáztarifáinak drámai emelkedésével sokkal drágább lett, ami szintén beépül a késztermék árába.

Hogyan jut el a termék hozzám?

A külföldön készült termékek a gyárakból vagy nagykereskedésekhez, vagy közvetlenül a forgalmazókhoz kerülnek, a Magyarországon csomagolt termékek már nem utaznak annyit, de itt is jelentősen nőtt a logisztikai költség az üzemanyag ársapka eltörlése óta. Mindez megint olyan rejtett költség, amit a gyártóknak, forgalmazóknak be kell építeni az árba, ha nem akarnak veszteségesek lenni.

Mi lesz a jövőben a tejsavó fehérjékkel?

A tejsavó fehérje az utóbbi két évtized sztárja volt a táplálékkiegészítők között, meghódította a sportolókon túl az átlagembereket is. Több tényező szerencsétlen egybeesése miatt azonban rövid idő alatt nagyon drága lett, lassan már luxusterméknek számít.

Amíg sajtgyártás lesz, addig tejsavó is lesz amiből táplálékkiegészítőt lehet gyártani, így eltűnni nem fog. Az eladások is csökkentek a forgalmazók szerint, és bár az áremelkedés ütemének lassulása várható, az visszafordulni nem fog, így a régi szép időknek örökre búcsút inthetünk.

Lesz-e vajon más, alternatív fehérjeforrás, amivel a sportolók plusz proteinszükségletét kielégíthetik? Olyan ami megfizethetőbb? A növényi fehérjék térhódítása elkezdődött, majd meglátjuk, lesz-e valaha annyira népszerű és persze pénztárcabarát, mint amilyen az elmúlt időkben a tejsavó volt.

 

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbáld újra.